În general, ofertele agențiilor de turism sună cam la fel: city break în vreo capitală europeană, vacanțe exotice în Asia.
Anumiți operatori mizează însă, de ceva ani, și pe turismul sălbatic. Iar dacă pentru români prezența lupilor sau a râșilor pe teritoriul țării este un bun dat, pentru străini, aceste animale sunt o raritate și nu numai că nu le evită, ci dau bani buni pentru a avea șansa de a le vedea „live“.
PE UNDE SE PLIMBĂ URSUL
OCAZIE Fascinația oamenilor pentru ursul brun este justificată, cât timp vorbim de o specie în pericol de extincție, care, de-a lungul secolelor, și-a găsit refugiul în munții românești. Câteva agenții specializate - Ibis Tours, Absolute Nature sau Sakertour, din Ungaria - au dezvoltat o infrastructură propice observării urșilor, cu ascunzișuri sigure, locuri de odihnă și ghizi foarte bine puși la punct. Ofertele variază în jurul sumei de 1.000 de euro, pentru un tur de cinci zile în Munții Harghitei. O sumă mare pentru români, pentru care coșmarul oricărei urcări montane este exact întâlnirea cu un urs și care ar prefera să dea acești bani pentru o vacanță de lux în Grecia. Nu și pentru străini, acest tip de sejur fiind cam cel mai căutat din rândul tururilor turistice de aventură.
LA FOTOGRAFIAT ÎN TRANSILVANIA
MISTER Cel mai scump tur din portofoliul agenției maghiare Sakertour este „Culorile toamnei în Transilvania“, un sejur de opt nopți organizat la mijlocul lui octombrie contra unui cost de 1.400 de euro (fără transport). În schimb, turiștii primesc o vizită în locurile mai puțin circulate ale acestei regiuni - satul secuiesc Rimetea, cetatea Sighișoara, parcurile naționale Piatra Craiului și Hășmaș sau Lacul Roșu, nefiind ocolite celebrele castele medievale ale locului și bisericile saxone.
Ținând cont că sejurul este dedicat pasionaț