Cardurile de debit au ajuns să fie folosite pe scară largă şi în România, chiar dacă nu întotdeauna aşa cum trebuie. Aceste instrumente de plată au unele avantaje şi pentru călătoriile în afara ţării, dar trebuie mare atenţie la costurile ridicate.
În România erau în circulaţie 11,4 milioane de carduri de debit la sfârşitul lunii martie. Cei mai mulţi români utilizează în mod incorect cardul şi îşi retrag salariul de la bancomat din prima zi în care îl primesc, ceea ce înseamnă comisioane plătite către bancă.
Cardul poate fi un instrument util inclusiv pentru călătoriile în străinătate, dar trebuie mare atenţie la costuri.
Un studiu MasterCard publicat recent arată că 91% dintre respondenţii din Europa îşi iau cardurile cu ei în vacanţă, dar asta nu înseamnă că le şi folosesc neapărat. Şi au şi ceva motive.
Avantajele cardului
Cardul de debit este mai confortabil de utilizat, banii de pe card sunt mai greu de furat decât cash-ul, iar dacă plasticul este pierdut, banii sunt în siguranţă în cont.
Plăţile se fac rapid la magazine, la restaurant, la benzinării, la orice POS şi nu poartă comisioane.
Avantajele se opresc, însă aici.
În cazul în care cardul este în lei şi este folosit în străinătate, este taxat schimbul valutar, în funcţie de bancă, şi aici deţinătorul de card trebuie să fie atent.
Atenţie la cursul de schimb
Fiecare bancă are o politică proprie în ceea ce priveşte comisionarea tranzacţiilor valutare. Băncile folosesc, în general, o referinţă pentru cursul de schimb (cursul BNR, cursul spot, Visa sau MasterCard) la care se adaugă un comision, de regulă de 2% din suma schimbată. Cursurile Visa şi MasterCard sunt foarte apropiate de cursul BNR (0,02-0,03%).
Mai mult pe Economica.net
Cardurile de debit au ajuns să fie folosite pe scară largă şi în România, chiar dacă nu întotdeauna aşa cum treb