“Eu (n. r. fiecare student şi-a spus numele), absolvent al specializării de Jurnalism, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, jur ca în activitatea mea de jurnalist să fiu corect, să spun adevărul, să fiu de partea dreptăţii, să acţionez spre binele publicului şi să nu induc în eroare. Jur să apăr democraţia şi dreptul la informare al cetăţenilor”, acesta a fost jurământul pe care 20 din cei 55 de absolvenţi ai specializării Jurnalism l-au depus, astăzi, pentru al doilea an consecutiv.
Absolvenţii au fost încurajaţi să scrie ştiri obiective şi oneste, deşi puţini dintre aceştia se vor angaja în presă, de către Vlad Mixich, jurnalist la HotNews, care le-a vorbit tinerilor despre cum a renunţat la medicină ca să se facă ziarist. “Am intrat în presă acum şapte ani, după ce am participat la un concurs organizat de Ambasada Germaniei. Eu am învăţat să fiu jurnalist direct de pe teren”, şi-a început discursul Vlad Mixich. Jurnalistul le-a transmis absolvenţilor că obiectivitatea nu e sinonimă cu onestitatea, iar ca să fi onest “trebuie să fi un pic călugăr, să ai un pic de călugăr în tine. Profesionalismul se învaţă, dar onestitatea, nu”. De asemenea, jurnalistul de la HotNews le-a spus absolvenţilor specializării de Jurnalism ca atunci când greşesc, să recunoască asta, să nu-l considere pe cititor prost, deşi au învăţat în facultate că trebuie să scrie ştiri “pe care să le înţeleagă tot prostul”, iar cel mai important este ca cititorii să îi aprecieze, nu neapărat să îi iubească.
O parte dintre tinerii absolvenţi au avut posibilitatea să facă practică la diferite instituţii de presă, însă puţini au şi rămas ca angajaţi. Lavinia Bălăceanu ne-a spus că a depus jurământul pentru că este convinsă că îl va şi respecta şi, deşi nu şi-a găsit un loc de muncă, speră ca în timp să fie angajată la un post de radio sau de televiziune din Timişoara. “Am