Curtea Supremă din statul american Iowa a decis că medicul stomatolog care a concediat o asistentă pe motiv că aceasta este mult prea atrăgătoare, iar soţia lui se simte ameninţată, nu este vinovat de discriminare pe criterii de gen. Completul de judecători este format exclusiv din bărbaţi, iar decizia a fost luată cu unanimitate.
Medicul stomatolog James Knight a concediat o asistentă care lucra pentru el de mai bine de zece ani, după ce nu a mai suportat certurile cu soţia sa, care se simţea ameninţată de angajata soţului său. Asistenta concediată, Melissa Nelson, l-a dat în judecată pe medic, argumentând că nu a fi fost concediată dacă era bărbat şi nu femeie.
Vineri, Curtea Supremă din Iowa a menţinut verdictul dat în decembrie, anume că stomatologul nu se face vinovat de discriminare. Procesul a fost reanalizat după ce avocatul femeii a susţinut că decizia de la sfârşitul anului trecut reprezintă un pas înapoi în eforturile de a obţine egalitate de şanse pe piaţa muncii între bărbaţi şi femei.
„Decidem în ultimă instanţă că faptele nu reprezintă discriminare pe motiv de sex, care să încalce legislaţia în vigoare din statul Iowa”, a artătat instanţa în motivare.
Knight o angajase pe Melissa Nelson în 1999. În cele 18 luni înainte să o concedieze, i-a atras în repetate rânduri atenţia că hainele pe care le poartă sunt prea strâmte, prea decoltate şi îi distrag atenţia - fapte consemnate în motivare. Asistenta neagă că ar fi purtat ceva nepotrivit pentru locul de muncă.
În motivare sunt incluse şi câteva mesaje SMS pe care cei doi le-au schimbat începând din anul 2009. Majoritatea sunt legate de muncă, dar unele sunt „nepotrivite”, inclusiv unul în care doctorul o întreabă pe asistentă de câte ori a avut orgasm, potrivit Reuters. Melissa Nelson nu a răspuns la acest mesaj, se arată în moti