Oamenii polueaza planeta, iar ea se intoarce impotriva noastra. Statisticile oficiale arata ca poluarea aerului cauzeaza anual doua milioane de morti in intreaga lume.
Conform studiului publicat in revista de profil "Environmental Research Letters", efectul cel mai grav este cel al poluarii aerului pe care il respiram si nu cel al schimbarilor climatice care apar, scrie Science Daily. Din cauza distrugerii stratului de ozon mor aproximativ 470.000 de oameni in fiecare an.
Cancerul si bolile respiatorii, cauzele mortalitatii ridicate
Estimarile specialistilor arata ca circa 2,1 milioane de morti sunt cauzate de aerul poluat pe care il respiram, particulele daunatoare patrunzand adancc in plamanii oamenilor si provocand cancer si alte afectiuni ale sistemului respirator.
"Estimarile noastre fac din poluarea aerului unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru sanatate", spune Jason West, de la Universitatea din Carolina de Nord.
Cel mai mare numar de victime se inregistreaza in estul si sudul Asiei, acolo unde populatia este numeroasa, iar poluarea aerului a atins cote alarmante. Calitatea aerului este afectata de poluare in numeroase feluri, spun expertii in domeniu. Temperatura si umiditatea pot afecta modul in care se formeaza substantele care provoaca poluarea, precum si durata lor de viata.
De asemenea, temperatura ridicata determina emisii de compusi organici din copaci, acestea reactionand, la randul lor, cu atmosfera pentru a forma ozonul si alte tipuri de materie.
In cadrul studiului lor, specialistii au folosit mai multe modele climatice pentru a simula concentratii diferite de ozon si particule poluante prezente in aer. In plus, ei au corelat aceste informatii cu altele de natura epidemiologica pentru a vedea ce concentratii de aer poluat din aceste modele au legatura