Târgmureșeanul Kristof Lajos (28 de ani) a fost abandonat de părinți de la vârsta de trei ani. De atunci a crescut în sistemul de protecție specială din județul Mureș
La vârsta de 3 ani, Lajos a rămas al nimănui, părinții l-au abandonat pe străzi pentru că nu aveau bani și posibilități să-l crească. Așa că a ajuns să fie crescut în orfelinatele din județul Mureș, visând să fie adoptat cât mai rapid, dar spune plin cu haz că un mic amănunt l-a împiedicat.
"Îmi doream să fiu adoptat, dar nu eram suficient de frumos pentru asta. Cuplurile căutau copii frumoşi, docili şi sănătoşi”, stabilește din prima Lajos Kristof. După care își amintește cu zâmbetul cu buze cum arată în copilărie "Or, eu era mititel, negricios, cu o faţă de şoricel boem şi cu o ureche mai mare decât cealaltă".
Botezat la 14 ani
Nu a fost creștinat de părinți, iar când a fost luat în evidența statului s-a uitat acest amănunt. Abia la 14 ani a fost botezat.
Înainte de a fi creștinat, Lajos terminase de citit o mică bibliotecă și deja știa că vrea să se facă psiholog. Așa că s-a ținut de studii și a absolvit Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene cu media 9.83. Așa a intrat în rândul celor 0,1% dintre orfani care reușesc să termine o facultate. Nu s-a oprit aici și a urmat și un master, specializarea Psihologie Clinică.
După finalizarea studiilor universitare a început să lucreze ca voluntar la IRSCA Gifted Education, o asociație care promovează copiii și tinerii supradotați.
"Supradotaţii sunt o categorie rară, aparte. Aşa cum autiştii sau cei cu dizabilităţi sunt persoane cu nevoi speciale, la fel şi supradotaţii – au nevoie de de mentoring sau de programe de accelerare. Deja avem în Mureş două intervenţii de a ajuta copiii să facă două clase într-una", spune Lajos.
Antrenează genii, dar riscă să fie evacuat
În tot acest timp, Lajos a avut