Mi-am făcut un obicei din a merge pe aerodromul din Luncani. Totul a început într-o zi de vară. Un tânăr întins pe iarbă primea indicaţii de la un instructor şi exersa ceea ce urma să facă în aer. Un banner pe care scria SkyDive Transilvania te ajuta să înţelegi că acolo totul se învârte în jurul unui singur cuvânt: paraşutism.
Momentul a fost decisiv, fiindcă m-am întors de câte ori a fost cu putinţă şi le-am urmărit activitatea. Ultima vizită a fost una cu surprize, căci am avut norocul să văd câţiva tineri, în frunte cu acelaşi instructor, Doru Baciu, aterizând pe apă.
A fost momentul în care am decis să-l sun pe Doru, instructor-paraşutist Tandem, AFF, StaticLine, cameraman şi antrenor, şi să-i propun o întâlnire cu cititorii noştri. A acceptat invitaţia şi ne-a primit în mijlocul familiei SkyDive. Dar, pentru a sta de vorbă cu Doru, trebuie, înainte de toate, să aştepţi să revină cu picioarele pe pământ. La propriu! Şi apoi, să speri că va lua o pauză.
Sky Dive, un club născut din pasiune
Pe Doru l-am găsit în mijlocul elevilor săi. Toţi erau pregătiţi de salt. Entuziasmat, Doru s-a urcat în avion şi m-a asigurat că “asta e pentru oricine”.
SkyDive Transilvania a devenit un punct de reper şi asta, evident, şi datorită lui. Tineri din Australia, Marea Britanie, Argentina sau Germania au venit aici pentru cursuri. “SkyDive e mai mult decât paraşutismul tradiţional, reprezintă plonjare în gol şi e caracterizat de metoda de lansare. Conceptul a apărut în 2007, în urma solicitărilor de a face salturi şi a luat fiinţă în mintea unui pilot de linie, Frederic Largance, care este şi paraşutist şi care a vrut să îşi continue activitatea realizând un plan bine pus la punct, referitor la saltul cu paraşuta. Ni s-a alăturat apoi Algirdas Barteska, pilot comandant de linie, iar în 2009 ideea s-a concretizat şi a apărut Clubul Sportiv SkyDiv