Unele alimente sunt atât de sănătoase încât se află pe lista oricărui expert în nutriţie. Cu toate acestea, experţii nutriţionişti spun că există anumite alimente care lipsesc de pe “listă” şi sunt la fel de benefice pentru dietă şi sănătatea ta.
1. Fasolea şi lintea
Fasolea şi lintea sunt bogate în proteine, fibre, carbohidraţi, fier, magneziu, potasiu şi zinc. Bonnie Taub-Dix, autoarea unei cărţi despre nutriţie, explică faptul că este foarte important să reducem nivelul de sodiu din conservele de fasole. Acesta poate fi redus cu până la 40% dacă fasolea este clătită în apă.
Includeţi fasolea şi lintea în supe, tocănițe şi salate.
2. Pepenele verde
Pepenele verde este fructul preferat de toată lumea pe timpul verii, dar pentru că este atât de dulce (în mod natural), mulţi îl evită crezând că are un conţinut ridicat de zahăr.
3. Cartofii dulci
În general, cartofii dulci sunt asociaţi cu un număr mare de calorii tocmai pentru că au un gust dulce natural. “Cartofii dulci au o valoare nutriţională foarte mare. Aceştia sunt o sursă importantă de beta-caroten, vitamina C, fibre şi potasiu”, a explicat Heather Mangieri, doctor nutriţionist.
4. Varza roşie
Varza roşie este o mare sursa de fibre, vitamina A, D şi K, acid folic şi are un conţinut scăzut de calorii. “Pentru că este bogată în antioxidanţi, varza roşie poate stimula enzimele de combatere a cancerului. Poate fi mâncată atât crudă, cât şi fiartă.
5. Tomatele la conservă
“Toată lumea crede că o legumă proaspătă este întotdeauna mai bună, dar gătirea roşiilor ajută la eliberarea licopenului, care este mai bine absorbit”, a explicat Chris Rosenbloom, doctor la Universitatea Georgia. Un studiu publicat în Journal of Clinical Oncology arată ca o dietă bogată în roşii poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Faceţi-vă o rezervă de roşii conserv