Soarele este principalul incriminat cand vine vorba de cancerul de piele. Exista insa si alti factori care pot creste riscul aparitiei acestei boli grave.
Iata cateva dintre ele, la care nici macar nu te-ai astepta, conform Top Sante.
Solarul
Doua treimi din cancerele de piele sunt puse pe seama expunerii excesive la soare, la razele ultraviolete naturale. Insa nu este de neglijat nici riscul razelor ultraviole artificiale de la solar.
In unele cazuri, saloanele isi fac reclama mincinoasa promovand pregatirea pielii pentru soare cu ajutorul solarului. Expunerea prelungita la razele ultraviolete - chiar si la cele artificiale - creste considerabil riscul de aparitie a cancerului de piele, prin modificarea celulelor cutanate.
Lampa cu lumina ultravioleta de la manichiura
La unele saloane de manichiura se folosesc lampile sau gelul cu ultraviolete pentru ca oja sa tina mai mult. Fundatia Americana contra Cancerului de Piele a anuntat ca aceasta tehnica prezinta risc cancerigen.
Inainte de a merge la astfel de saloane se recomanda aplicarea pe maini si pe unghii a cremelor cu factor de protectie solara.
Tatuajele
Medicii dermatologi atrag atentia asupra pericolului pe care il presupun tatuajele temporare sau permanente in contextul aparitiei acestei boli. Cerneala tatuajelor contine substante cu potential cancerigen. In plus, tatuajele pot ingreuna monitorizarea alunitelor. De aceea, este bine sa se consulte un medic inainte de a se recurge la realizarea unui tatuaj.
Fumatul
Doua studii, realizate in 2011 si, respectiv, 2012, au aratat ca fumatul creste riscul de aparitie a cancerului de piele cu 26%. O alta cifra alarmanta: femeile care fumeaza de 20 de ani isi dubleaza probabilitatea de a face cancer cutanat.
Expunerea la substantel