Florian Kührer-Wielach (31 de ani), un austriac îndrăgostit de Cluj, a publicat o carte despre geneza vampirilor, plecând de la poveştile Europei secolului al XVIII-lea şi ajungând la vampirul-vedetă de cinema din vremurile noastre, celebrul Dracula. Concluzia fost că nu vampirii au creat mitul, ci mitul a creat vampirii.
„Cartea de vizită“ a vampirului, de la acea creatură fioroasă din poveştile cu Dracula până la chipul umanizat din „Amurg“, a trezit interesul editurii germane „Butzon&Bercker“. Aceasta i-a propus austriacului Florian Kührer-Wielach (31 de ani), care vine des în Transilvania, să scrie o carte în care să explice cum a apărut vampirul şi ce rol a jucat el, de-a lungul timpului, în mintea oamenilor simpli şi a luminaţilor Europei.
Într-un cuvânt, să facă o istorie a vampirilor.
Cartea lui Kührer-Wielach se numeşte „Vampiri. Monstrul. Mitul. Vedete de media“, a apărut în 2010 la editura „Butzon & Bercker“, a fost bine primită de critici şi se vinde la preţul de 17,94 euro pe amazon.de.
Autorul speră ca volumul să apară, cândva, şi în limba română.
De unde a plecat?
De la o banală conversaţie despre Transilvania. Florian Kührer-Wielach povesteşte că s-a întâlnit întâmplător cu un colaborator al editurii „Butzon&Bercker“, din oraşul german Kevelaer, şi au vorbit despre Transilvania.
„Şi, ca de obicei, când se aude cuvântul «Transilvania» lumea se gândeşte automat la vampiri. Mi-a spus să scriu o carte despre vampiri, despre istoria lor, o carte non-ficţiune. Editura este specializată în cărţi «serioase». Ironia este că respectiva editură publică volume pe teme religioase“, explică Kührer-Wielach, pentru „Weekend Adevărul“. Coperta cărţii scrise de austriac
Vampirii, invenţii ale literaturii
A acceptat provocarea pentru că ideea i s-a părut interesantă, să meargă direct la izvoare să vadă „rădăcinile“ a