Pat MacAdam, fost ofiţer de presă al mai multor premieri din Canada, povesteşte un episod inedit petrecut la începutul anilor 80. Acesta a făcut parte dintr-o delegaţie care a venit în România pentru a negocia un contract comercial. Cu această ocazie, MacAdam a putut observa la faţa locului cum se derulau vizitele oficiale pe vremea lui Ceauşescu, relatare asa fiind presărată de detalii picante. Iată mai joa relatarea acestuia, publicată în Cape Breton Post.
Dictatorul Nicolae Ceausescu i-a cerut lui Barbu Popescu, ambasadorul său în Canada, să îl invite pe Brian Mulroney, preşedintele companiei Iron Ore, din Canada şi viitor premier, la Bucureşti, pentru a discuta posibilitatea de a importa de la această companie fier în formă brută pentru fabricile româneşti.
Ceauşescă ducea o politică inedită la acea vreme în blocul Estic, şi voia să îşi asigure o o sursă sigură de materie primă, fără dependenţa de Rusia.
Bob Coates nu era doar un membru al partidului Noua Scoţie, din Parlament, dar şi preşedinte al Partidului Conservator. Românii aveau o impresie greşită asupra rolului său şi nu au realizat că nu ocupa o funcţie executivă în guvern.
Popescu l-a invitat în România pe Mulroney prin intermediul lui Coates. Coates, Mulroney, Popescu şi eu ne-am întâlnit în cadrul unui mic dejun în clădirea Parlamentului.
Francis Fox, care era pe vremea aceea consilier principal al premierului Canadei, ne-a oferit posibiliatea de a alege un cadou pentru Ceauşescu din depozitul de cadouri pe care îl avea sub control.
Am selectat o statuetă masivă care acum probabil că valorează mii de dolari şi care ocupa în întregime o gentuţă de voiaj. Ceauşeşscu i-a oferit lui Mulroney trei bilete la Tarom, compania naţională aeriană, dar Mulroney ştia recordul de accidente al acesteia, aşa că a refuzat politicos. În cele din urm