În centrele de examen au fost afişate, vineri, rezultatele finale după soluţionarea contestaţiilor la bacalaureatul 2013. Nu toţi cei 309 candidaţi care au depus contestaţii în Sălaj au avut motive de bucurie, însă au fost şi câţiva cărora modificarea notei le-a adus promovarea examenului.
Printre candidaţii din Sălaj care au avut vineri motive de bucurie se numără şi o absolventă a Liceului Reformat „Wesselenyi" din Zalău. Ea a fost notată cu 9,50 la proba de limba şi literatura maghiară, cu 8,20 la istorie şi cu 9,05 la filosofie, dar şi-a picat examenul la limba şi literatura română, unde a luat doar 3,70. A făcut însă contestaţie, iar în urma recorectării lucrării de la limba şi literatura română, nota i-a fost mărită cu 1,30 puncte, adică exact cu cât avea nevoie pentru a atinge pragul notei 5 şi a obţine, astfel, promovarea.
Şi o absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai" din Zalău poate sărbători astăzi promovarea bacalaureatului, după ce nota ei la limba şi literatura română a fost mărită, în urma contestaţiei, de la 3,95 la 5,30. Ea obţinuse note bunicele la celelalte probe: 7,20 la istorie, 7,40 la limba şi literatura maghiară şi nota maximă, 10, la sociologie.
Potrivit inspectorului şcolar general Gheorghe Bancea, în total, în Sălaj, nouă candidaţi au promovat după contestaţii, opt din promoţia 2013 şi unu din promoţii anterioare.
Nu toţi candidaţii care au depus contestaţii au avut acelaşi noroc. Spre exemplu, un absolvent al Liceului „Gheorghe Şincai", care a avut iniţial nota 6,50 la istorie şi a depus contestaţie, a obţinut în final nota 5,10, adică mai puţin cu 1,4 puncte decât ar fi avut dacă nu contesta nota. Datele primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar relevă faptul că din cele 309 contestaţii depuse au fost admise 95, adică acelea în care diferenţa dintre nota iniţială şi cea finală a fost mai mare