Deşi se spera că, în urma recensământului din 2011, se va elucida o enigmă pe care o au autorităţile române de multă vreme, şi anume numărul real al românilor plecaţi să lucreze în străinătate, mai mulţi reprezentanţi ai mediului sindical spun că, de fapt, cifrele prezentate sunt departe de realitate. Şi că numărul total este mult mai mare.
Date complete sau parţiale?
Potrivit datelor finale ale Recensământului din anul 2011, peste un milion de persoane sunt plecate temporar sau pentru o perioadă de peste 12 luni în străinătate. Numărul persoanelor plecate pentru perioadă îndelungată în străinătate se ridica în luna octombrie 2011, când a fost efectuat recensământul, la 727.540.
Pentru comparaţie, cei 727.540 de români reprezintă mai mult de 3,6% din populaţia stabilă a României, de 20,12 milioane de persoane, calculată la ultimul recensământ.
Ţara preferată de românii emigranţi este Italia, unde locuiesc de peste un an de zile circa 341.000 de români, adică aproape jumătate din numărul total al celor plecaţi. Urmează Spania, cu 171.000 de români, şi Marea Britanie, cu circa 40.000 de români.
Pe primul loc în topul judeţelor pe care românii au preferat să le părăsească definitiv nu se găseşte vreunul din polii sărăciei, ca Vaslui sau Botoşani. Este vorba despre judeţul Neamţ, unde raportul dintre populaţia plecată definitiv şi populaţia stabilă este de 11%. În clasamentul judeţelor ai căror cetăţeni au ales să rămână definitiv în străinătate urmează Bacăul, unde raportul dintre numărul persoanelor plecate de mai mult de un an şi cel al populaţiei este de 9,3%. Sunt plecaţi 57.300 de oameni, la o populaţie stabilă de 616.000 de locuitori.
Datele prezentate vin oarecum în contradicţie cu nişte aproximări statistice neoficiale, potrivit cărora numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate se situează