Pe zi ce trece UE este tot mai busculata, decredibilizata, fragilizata si divizata de egoismele nationale. Criza de identitate, de crestere, de competitivitate, de imagine, de viziune, de conducere si de incredere care o afecteaza au devenit cronice.
Unele state membre cauta sa isi promoveze prin Uniune ambitiile hegemonice. Altele incearca sa blocheze consolidarea Uniunii abuzand de dreptul de a opta pentru ramanerea in afara proiectelor comunitare. Singura care mai asigura coerenta si functionarea ansamblului unional este birocratia europeana, insa si ea devine tot mai odioasa prin rigiditate, lacomie, comoditate si iresponsabilitate.
In aceasta UE, Romania este tot mai marginalizata, discriminata si fragilizata. Sistemul actual de functionare a Uniunii nu faciliteaza modernizarea si dezvoltarea Romaniei; sau nu le permite in ritmurile si cu vigoarea necesare. Dimpotriva! Daca situatia va continua sa evolueze pe actuala cale natiunea romana risca sa dispara. O asemenea perspectiva este inacceptabila.
In mai 2014 vor avea loc alegerile europene. Acestea vor oferi un cadru potrivit pentru ca relatia dintre Romania si UE, precum si viziunea romaneasca privind constructia europeana sa fie abordate, clar definite si dezbatute.
In acest context si pe fondul escaladarii euroscepticismului in Romania si in intreaga Europa, trebuie inceput prin a mentiona optiunea exclusa: parasirea pura si simpla a Uniunii. De principiu, Romania nu poate ramane singura si izolata intr-o zona gri, prinsa intre o confederatie europeana - fie ea si divizata, respectiv incapabila a deveni putere globala - si o federatie rusa - fie ea si postimperiala, respectiv redusa la rolul de putere regionala. In plus, daca ar fi sa paraseasca UE astazi, Romania ar fi mai putin in stare sa se tina pe propriile picioare decat era la data intrarii in Uniune. Masurile luate in scop