Învăţământ gratuit, oferit doar de stat, ore mai scurte şi mai eficiente, profesori mai bine pregătiţi, sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai bun sistem de educaţie din lume - cel finlandez. Rezultatele acestuia nu lasă loc la niciun fel de interpretări: 93% dintre tinerii finlandezi promovează liceul, pentru că absolvirea bacalaureatului este văzută drept unul dintre cele două mari momente de împlinire în viaţa unui om alături de fondarea propriei familii. Nu mai puţin de 66% dintre tinerii finlandezi ajung la facultate. În România, rata mediilor peste cinci la Evaluarea Naţională a fost de 74,39%, iar 56,4% dintre absolvenţii de liceu au promovat Bacalaureatul. Tot la noi, nu există niciun an în care să nu fie scandal la cele două examene, la fel şi tentative şi cazuri de fraudă.
La începutul anului, Ministerul Educaţiei Naţionale a cerut sprijinul Finlandei în reformarea sistemului. Astăzi, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a vorbit despre modelul finlandez – văzut de mulţi drept cel mai bun sistem de educaţie din lume la nivel preuniversitar.
„Este nevoie de un consens larg, o voinţă politică largă, şi apoi programul trebuie implementat şi continuată implementarea lui. Noi, în Finlanda, am început reforma educaţională acum 40 de ani, dar mereu căutăm metode să îmbunătăţim sistemul educaţional. O îmbunătăţire a sistemului educaţional este un câştig pentru toată lumea ", afirma în februarie ambasadorul Finlandei Ulla Vaisto.
Calitatea profesorilor, principala diferenţă între România şi Finlanda
Cadrele didactice finlandeze sunt foarte bine pregătite şi foarte respectate, afirma atunci ambasadorul.
În Finlanda, profesorii au o mare responsabilitate şi sunt foarte apreciaţi. De asemenea, în şcoli există toleranţă zero faţă de abuzuri de orice fel, fie chiar verbale sau în spirit de glumă, indiferent de