Pe timpul verii toate pieţele sunt, de regulă, asaltate de pepenari, care îşi expun tarabele cu produse specifice acestui anotimp, cumpărătorii fiind evident mulţumiţi când grămezile comercianţilor sunt multe, în speranţa unor preţuri acceptabile.
Calitatea este garanţia succesului
De multe ori, însă, calitatea produselor nu se regăseşte şi în preţul practicat de comercianţi, datorită mai multor factori, care ţin în special de "drumul pepenarilor", de multe ori foarte întortocheat. În piaţa din Ştei, pe acelaşi loc, de 14 ani consecutiv, îşi vinde produsele agricole familia lui Stelică Pescaru, cunoscută în toată Depresiunea Beiuşului pentru calitatea excepţională, atât a pepenilor verzi cât şi galbeni. "Ca să te poţi menţine pe piaţă, regula de bază este calitatea produselor, care la pepeni se dobândeşte doar prin diminuarea producţiei. Adică printr-o creştere naturală, fără folosirea în exces a îngrăşămintelor chimice, care măreşte volumul şi greutatea produsului finit, dar, din păcate, îi diminuează din aromă. Pentru a avea toată vara produse proaspete, însămânţarea şi plantarea răsadului le facem în etape succesive. Din păcate, viaţa pepenarilor este una diferită, deoarece nu toţi producătorii, mai ales cei olteni, au posibilitatea de a transporta şi a vinde personal marfa în pieţe. Mulţi sunt nevoiţi să stea la mâna comercianţilor, care le oferă preţuri jenante, între 0,4 - 0,6 lei per kilogram, iar munca pălmaşului este astfel destul de nerentabilă. Eu am încercat şi cred că am reuşit ca întotdeauna clienţii să fie mulţumiţi, aplicând la preţ o rotunjire a sumei în favoarea cumpărătorilor, dintre care majoritatea sunt cunoştinţe vechi", a afirmat Stelică.
Ocupaţia de bază, agricultura
Originar din comuna Vrata, judeţul Mehedinţi, situată la 65 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, cu o populaţie de 2.300 de locuitori şi o suprafaţă de