Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială vrea să „spioneze” inamicii cu ajutorul unei „jucării”. Aparatul este ţinut într-un rucsac.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a aprobat finanţarea, în 2007, la solicitarea Institutului Naţional de Cercetare Aerospaţială (INCAS), proiectul realizării unui aparat de spionaj. Echipamentul, descris ca unul de ultimă generaţie, a fost făcut dintr- o banală parapantă de 14 metri, un motor şi un telescop. Cu această „invenţie” teleghidată de la sol, Armata Română ar trebui să adune informaţii despre teritoriile inamice. Valoarea finanţării a fost de două milioane de lei, în jur de 500.000 de euro, aşa cum ne-a precizat Ion Lăcrănjan, unul dintre cercetătorii din domeniu.
„Munca” a durat doi ani, fiind cooptat şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie, dar şi Centrul de Cercetare şi Proiectare - Info Sit.
În anul 2009, cele trei instituţii au declarat încheiat programul denumit PAMLUS (reprezintă iniţialele proiectului „Platformă aeriană automată cu modul de luptă strategic”). „Directorul de proiect era un oarecare Cristian Paraschiv, dar cel care a susţinut proiectul a fost colonelul Constantin Teodorescu”, a mai dezvăluit cercetătorul Ion Lăncrănjan.
Proiectul de spionaj a rămas într-un rucsac
Aparatul de spionaj urma să zboare la o altitudine de 2.000 de metri şi să transmită date despre inamic. „Vă daţi seama că este o porcărie tot acest aparat. L-au făcut doar că să ia banii”, apreciază Lăncrănjan.
Conform proiectului, aflat şi pe site-ul institului, banii au fost cheltuiţi pentru „realizarea unui model funcţional de platformă aeriană robotizată, pentru transportul unui modul de luptă şi supraveghere autonom în teatrul de operaţiuni”. Platforma urma să zboare deasupra zonelor de interes, atât în regim autonom, cât şi comandat de