Direcția Regională a Vămilor Iași a avizat favorabil solicitarea Prefecturii Neamț. Demersurile au început în urmă cu patru luni, la inițiativa primarului Romanului.
Punctul vamal de la Roman este aproape de a deveni realitate. În cursul săptămânii trecute, Prefectura județului Neamț a primit un răspuns favorabil de la Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași, cu privire la demersul făcut de prefectul George Lazăr pentru reînființarea punctului vamal de la Roman. Prefectul Lazăr a început demersurile pentru reînființarea punctului vamal la solicitarea primarului municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu.
“Ținând cont de solicitările firmelor care derulează operațiuni de import-export din zona Roman și zona «Roman Metropolitan», cât și de avantajele prezentate de piața și poziția geografică a municipiului Roman (situarea de-a lungul drumului european E85, situarea pe magistrala feroviară principală București – Adjud – Suceava, sectoarele industriale bine dezvoltate – confecții textile, fire și fibre sintetice, tricotaje, țevi, obiecte sanitare de ceramică, materiale de construcții -, existența unor firme reprezentative cu capital străin sau mixt – ArcelorMittal Roman, Cersanit, Agrana, Odlo România, Somaco Grup Prefabricate, perspectiva atragerii de investitori în vederea înființării de societăți comerciale în domeniul producției industriale și serviciilor), primarul Laurențiu Dan Leoreanu a solicitat sprijin în vederea identificării soluțiilor pentru reînființarea punctului vamal din municipiul Roman”, era precizat într-un document emis de Prefectura Neamț în luna martie, atunci când au fost inițiate discuțiile cu Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași și la Autoritatea Națională a Vămilor. Acest demers este justificat de permanenta evoluție a rolului vămilor în cadrul lanțului de aprovizionare, de la rolul colect