In perioada Razboiului Rece multi dintre letoni se considerau drept europeni blocati la marginea Uniunii Sovietice, si nu parte din acel sistem. Acum, liderii natiunii baltice cauta sa lege Letonia tot mai puternic de Europa de Vest, prin adoptarea monedei euro, cea mult hulita prin alte state europene.
Desi alte state din Uniunea Europeana sunt oarecum multumite de a nu fi parte a Zonei Euro, unde criza datoriilor a creionat o serie de previziuni sumbre cu privire la viitorul mondei unice, liderii letoni au insistat puternic pentru aderare, fiind convinsi ca decizia de a renunta la moneda nationala in schimbul euro conduce implicit la prosperitate si protectie. Miercurea trecuta, ministrii de finante din Uniunea Europeana au aprobat aderarea Letoniei in calitate de al 18-lea membru al zonei euro, urmand statul baltic sa treaca la moneda euro incepand cu data de 1 ianuarie 2014, potrivit The Washington Post.
La o distanta de patru ani de la startul crizei economice in zona euro, multor europeni din cele 17 natiuni care formeaza acest club le lipsesc atat stabilitatea cat si puterea de cumparare a fostelor monede. Dar, Letonia isi doreste sa demostreze ca pentru unele tari, idealuri mai vechi pentru o unitate europeana inca se pastreaza. Pentru Letonia, care imparte o frontiera de aproximativ 200 de kilometri cu Rusia, ispita "euro" tinteste, de asemenea, obiective economice si de securitate.
Cu toate acestea, opinia expertilor este ca multi letoni privesc cu suspiciune moneda euro. Dar guvernul si cei care sustin intrarea in zona euro arata ca sprijinul este in crestere, in comparatie cu acum cateva luni. Ei sunt insa increzatori ca letonii vor invata sa aprecieze moneda unica. "Devine din ce in ce mai evident ca se exista doua viteze de dezvoltare in Europa", a spus primul ministru leton Valdis Dombrovskis (foto). "Nu ne dorim sa apartinem nuc