Statul roman va putea sa castige in instanta zeci de mii de hectare de padure dupa ce o serie de documente au fost aduse in tara din arhivele de la Budapesta. Ele arata ca padurile respective au apartinut Romaniei si au fost luate "samavolnic" in 1941 de ocupantul maghiar, sustine senatorul PDL Marius Pascan.
Numai in judetul Mures sunt revendicate de catre urmasii fostilor grofi (sau falsii urmasi!) circa 130.000 de hectare de padure. Ca urmare a prezentarii in instanta a unor decrete din 1941 aduse recent in tara din arhiva de la Budapesta, Romania isi va recastiga o parte din paduri. Primul caz s-a inregistrat in urma cu circa o luna - prefectul de Mures a castigat 29.000 de hectare in favoarea statului roman.
Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, senatorul PDL de Mures Marius Pascan, fost prefect de Mures, ofera detalii despre aceasta situatie incredibila.
Aceste documente, pe care le-ati obtinut recent, sunt oficiale? Cum ati intrat in posesia lor?
Sunt decrete oficiale care erau pastrate cu oarecare precautie si, probabil, in conditii de secretizare in Arhivele de la Budapesta. Dar care si-au produs efectele.
Sunt decrete din 1941 prin care ocupantul, statul maghiar, dupa Dictatul de la Viena a preluat o serie de imobile, terenuri si alte bunuri apartinand unor cetateni romani, pur si simplu transferandu-le in patrimoniul statului ungar.
Mai apoi, documentele de origine, documentele de provenienta ale acestor bunuri, s-au facut pierdute, ramanand doar efectele acestor decrete, respectiv transferul de proprietate catre cetatenii din Ungaria.
Prin urmare, dupa 1945, de cand opereaza noile legi - pachetul pentru fondul funciar - se face referire exclusiv la perioada de dupa 1945, deci, practic, se preia acest transfer de proprietate care s-a facut in 1941.
Pe de alta