Cererea de intrare în insolvenţă a grupului german Praktiker, specializat în vânzarea articolelor de bricolaj, a alimentat zvonurile privind preluarea sa de către companii rivale care caută să se extindă în marile economii mari europene. Numele vehiculate la finalul săptămânii trecute au fost cele ale britanicilor de la Kingfisher şi ale nemţilor de la Hagebau.
Praktiker, al treilea retailer de bricolaj ca mărime de pe piaţa Germaniei – după OBI şi Bauhaus, dar înaintea lui Hornbach - a cerut, joi, punerea sub protecţia legii insolvenţei, după ce negocierile cu creditorii pentru o refinanţare a datoriilor au eşuat. Grupul are 315 magazine în ţara de origine, iar aproximativ 18.000 de salariaţi sunt în pericol de a rămâne fără loc de muncă. Cele 99 de magazine de pe plan internaţional, din care 27 în România, nu sunt implicate în procesul de insolvenţă.
Presa germană a anunţat că, deja, cel mai mare retailer european de articole de bricolaj, Kingfisher, este interesat de preluarea grupului german. Numele britanicilor a devenit cunoscut în România după ce, în luna aprilie, au cumpărat cele 15 magazine Bricostore, pe care le vor denumi Brico Depot. Kingfisher a promis că intenţionează să se extindă pe piaţa românească până la o reţea de 50 de magazine. Pe de altă parte, grupul din Marea Britanie deţine acţiuni şi în compania germană de articole de bricolaj Hornbach, prezentă şi ea pe piaţa românească.
Interes pentru preluarea Praktiker vine şi din partea unui rival mai mic, Hagebau, însă liderul pieţei germane, OBI, şi-a declinat orice intenţie de cumpărare.
„Magazinele vor rămâne deschise, iar vânzările vor continua cu toţi salariaţii, ca şi până acum”, a declarat într-un comunicat administratorul insolvenţei. Grupul Praktiker a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 190 milioane euro, iar veniturile au scăzut cu 5,6%, la 3 miliarde e