Băncile au marele avantaj că nu există alternativă la ele, consideră analistul economic Aurelian Dochia, care ne-a spus, într-un interviu, că peste tot în lume băncile se confruntă cu problema scăderii încrederii şi chiar cu cea a unei ostilităţi crescute.
"Un lucru fundamental este acela că orice plasament pe care-l facem are un grad de risc, inclusiv plasamentul în depozitele bancare", ne-a mai precizat domnia sa, subliniind că, pentru cei care au sume importante de bani, cuvântul cheie este "diversificarea".
* Interviu cu analistul economic Aurelian Dochia
Reporter: Rata anualizată a inflaţiei anunţată de INS pentru luna iunie este de 5,37%, în timp ce ţinta BNR pentru finalul anului este de 2,51%, cu o marjă 1%. Guvernatorul s-a arătat optimist în legătură cu atingerea acestei cifre. Cât de realistă consideraţi dumneavoastră că este ţinta propusă de BNR pentru rata inflaţiei?
Aurelian Dochia: Problema inflaţiei nu mai este atât de serioasă. Noi am venit dintr-un punct în care aveam o inflaţie anuală de 10-20% într-o zonă de 3-5%, în care ne mişcăm acum. Aş spune că pentru România este bine.
Nu trebuie să pretindem cu orice chip să avem o inflaţie mai scăzută, mai ales în condiţiile actuale de criză. Ţara noastră poate să tolereze o inflaţie de 3-5%.
Ceea ce trebuie subliniat este că încă suntem foarte dependenţi. Preţul energiei este un factor care întotdeauna va influenţa inflaţia în România. Dacă preţul petrolului va ajunge din nou la peste 100 de dolari barilul, benzina şi tot ce ţine de energie vor tinde să crească şi vor face presiune pe inflaţia de la noi.
Totuşi, datorită structurii coşului de consum din România, în care produsele alimentare ocupă cam 30%, la noi inflaţia este foarte sensibilă la ceea ce se întâmplă în zona alimentară şi, de obicei, vara lucrurile merg bine, iar în sezonul de toamnă-iarnă în