În Bucureşti-Ilfov aveţi cele mai multe şanse să vă găsiţi partener. La polul opus se afl ă Oltenia şi Banatul, cu cea mai mică pondere a românilor singuri.
Peste 7 milioane de români nu au partener, fie că nu au trecut niciodată pe la oficiul stării civile, fie că sunt divorţaţi sau văduvi. La polul opus, numărul celor „luaţi” e cu două milioane mai mare, potrivit Recensământului din 2011. Ceea ce nu înseamnă neapărat că românii sunt mai familişti decât alte popoare, ci mai „îmbătrâniţi”. „Având o pondere mare a populaţiei peste 50 de ani, e normal ca rata mariajelor să fie ridicată. Acest segment a păstrat modelul tradiţionalist al familei. La tineri, mentalitatea e deja schimbată”, apreciază psihologul Keren Rosner.
Dacă, per total, sunt mai multe femei (51,4%) decât bărbaţi, în ceea ce priveşte starea civilă, lucrurile stau exact pe dos. Numărul bărbaţilor care nu au fost niciodată căsătoriţi ajunge la 2,6 milioane, pe când cel al femeilor - la 1,8 millioane. Sexul slab are de unde alege: sunt 1,4 bărbaţi singuri la o femeie. Şi orăşenii îşi pun mai greu pirostriile decât cei care stau la ţară. În mediul urban trăiesc cu 500.000 mai multe persoane necăsătorite decât în rural, iar numărul divorţurilor e dublu faţă de cel din rural.
Diferenţa se adânceşte în cazul femeilor. În oraşe, sunt de trei ori mai multe divorţate decât la sate. „În comune, unde expunerea vieţii e mult mai facilă, oamenii sunt mai precauţi decât în mediul urban, unde comunităţile sunt mai mari, iar oamenii îşi permit libertatea de alegere”, consideră psihologul. În mediul urban, în schimb, a crescut şi frecvenţa divorţurilor în biografia unei persoane. „Sunt mulţi cu două, trei căsnicii la activ”.
În ceea ce priveşte repartizarea pe regiuni, cei mai mulţi burlaci se regăsesc în Moldova- 1,7 milioane. Raportat la numărul de locuitori ai regiunii, rata persoanelor singure e