Intens preocupaţi de schimbarea şefilor, mutarea şi inaugurarea bibliotecii în casa cea nouă, ne-a scăpat din vedere un amănunt esenţial! În urma ultimei renovări, imobilul a fost grosolan ştirbit de intrarea centrală. Treptele şi balconul aflat deasupra intrării au fost pur şi simplu retezate din peisaj...
“În urmă cu câţiva ani, actualul sediu al Bibliotecii Judeţene arăta aşa. Nu putem să ciuntim clădirile de patrimoniu şi pe urmă să spunem că Bistriţa e oraş medieval şi istoric. Intrarea (element arhitectural de excepţie) a fost desfiinţată, iar acum accesul se face prin curte...” scrie consilierul local Alin Seserman pe pagina sa de Facebook.
Într-adevăr, abia după ce admiri câteva clipe imaginea fostei clădiri, realizezi că actualei faţade îi lipsesc cu desăvârşire elementele atât de frumoase existente odinioară.
“Intrarea pe uşa din faţă asigură demnitate şi respecul cuvenit celui care trece pragul unei case şi cu atât mai mult unui sanctuar cultural, bibliotecă sau şcoală. Un drept refuzat în mod grosolan elevului, studentului şi oricărui cititor.” comentează cineva alături observaţia consilierului Alin Seserman.
Un alt comentariu se referă spaţiul impropriu al Biblitecii Judetene “oricum departe de ceea ce înseamnă un serviciu modern destinat comunităţii. Biblioteca merită un sediu nou anume proiectat nevoilor unei biblioteci... Păcat de această clădire care nici nu e renovată la voaloarea ei şi nici nu aduce compartimentarea şi utilitatea necesară bibliotecii”.
Într-adevăr, clădirea nu se poate adapta noii sale destinaţii, mai scrie Alin Seserman care admite totuşi, că e mai bună decât precedenta. “Umiditatea este foarte mare iar, în timp, lucrul acesta înseamnă distrugerea sigură a cărţilor...”
Dar până la distrugerea cărţilor, cert este că superba intrare în imobil a fost pe nesimţite distrusă iar istoricul de artă Vasi