Cei mai mulţi dintre români (25%) cred că vinovaţi pentru fraudarea examenului maturităţii sunt profesorii, urmaţi de părinţi (13%), sistemul educaţional (10) şi elevi (10%), relevă un studiu IRES. De asemenea, 86% dintre români vor ca profesorii care au luat mită să fie pedepsiţi, în timp ce doar 42% cer tragerea la răspundere a părinţilor.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la desfăşurarea examenului şi rezultatele obţinute în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului. Numărul celor care cred că Bacul a fost fraudat – 31% - a crescut faţă de anul trecut când doar 14% susţineau acest lucru.
Profesorii, vinovaţi de serviciu
Pedepsirea fraudei este tratată diferit de către opinia publică: suntem mai permisivi atunci când vorbim despre părinţi sau copiii lor decât dacă ne referim la profesorii care au luat mită. Astfel, cei mai mulţi dintre români (25%) cred că vinovaţi pentru fraudarea examenului maturităţii sunt profesorii, urmaţi de părinţi (13%), sistemul educaţional (10) şi elevi (10%). În timp ce 86% dintre respondenţi cred că profesorii care au luat mită ar trebui pedepsiţi, doar 42% cred că şi părinţii care au dat mită trebuie pedepsiţi. Doar 2% dintre respondenţi sunt de părere că elevii care au dat mită trebuie pedepsiţi. Totuşi, 42% dintre respondenţi spun că elevii sunt principalii răspunzători pentru rezultatele de la Bac, şi doar 13% spun că responsabili ar fi profesorii.
24% cred că elevii care au fraudat Bacul vor reuşi în viaţă
Aproape un sfert dintre cei chestionaţi (24%) sunt de părere că elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reuşi în viaţă. În opinia a peste jumătate dintre respondenţi (56%), subiectele din 2013 de la bacalaureat au fost mai uşoare decât în urmă cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionaţi (37