Zilnic apar noi cazuri de fraudare a examenului de Bacalaureat. Acuzele sunt din cele mai diverse, fiind acoperită întreaga paletă de infracţiuni care pot fi făcute la un astfel de examen: bani în plic, fonduri de protocol redirecţionate către supraveghetori, subiecte rezolvate de profesori - fotocopiate şi livrate către elevi, copiuţe, căşti în urechi, sisteme wireless. Cum vara subiectele care să suscite atenţia publicului sunt des¬tul de puţine, autorităţile par să fi găsit soluţia pentru a umple "golurile", în fiecare zi apar noi cazuri de corupţie, noi audieri efectuate la poliţie sau la procuratură. Cu puţină atenţie cele două sesiuni ale Bacalaureatului din acest an vor putea fi unite, mai ales că astăzi încep înscrierile pentru "runda" a doua.
Dacă în primă fază cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" era prezentat ca unicul punct fierbinte al fraudei la examenul maturităţii, în cele din urmă, ceea ce ştia absolut toa¬tă lumea, că fraude au loc în foarte multe locuri, uniform distribuite pe harta ţării, a început să fie dovedit. Faptul că procentul promovaţilor a crescut cu 11% în raport cu 2012 pare să nu mai încălzească pe nimeni având în vedere că numărul celor care s-au înscris la examen a fost mult mai mic decât media ultimului deceniu şi numărul foarte mare de mărturii legate de dare şi luare de mită.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi susţine că potenţiale fraude la Bacalaureat au fost semnalate şi în anii trecuţi, dar autorităţile nu au reacţionat pentru oprirea fenomenului şi pedepsirea vinovaţilor. În traducere liberă, părinţii se întreabă de ce tocmai copiii lor trebuie să fie oferiţi drept exemplu în condiţiile în care aceste practici de "furat al propriilor căciuli" sunt împământenite de foarte mult timp. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar consideră că decizia ca Bacalaureatul să continue, făr