Birourile Western Union din Irlanda, care ocupă un singur etaj dintr-o clădire cu trei niveluri situată într-un parc de business din suburbiile capitalei irlandeze Dublin, sunt modeste pentru sediul celei mai mari companii de transfer de bani din lume, scrie agenţia Thomson Reuters.
Această strategie de a avea un sediu mic în Irlanda este aplicată de multe companii americane, inclusiv de giganţii IT Apple şi Google, care se folosesc de regimul fiscal din această ţară pentru a plăti taxe şi impozite reduse.
O analiză a Reuters arată că peste 40% din companiile incluse în indicele bursier american S&P 500 şi-au înfiinţat subsidiare în Irlanda.
Însă, această practică, prin care s-au creat peste 100.000 de locuri noi de muncă în Irlanda, a fost descoperită atunci când senatul american a dezvăluit că gigantul IT Apple a plătit taxe mici comparativ cu profiturile de miliarde de dolari pe care le-a transferat în afara SUA.
Irlanda a negat acuzaţiile senatului SUA că este o ţară cu statut de paradis fiscal, însă acestea i-au afectat reputaţia în condiţiile în care statul irlandez încearcă să îşi revină după bailout-ul primit de la UE şi FMI, iar economia bazată în principal pe export se îndreaptă din nou spre recesiune.
Documente ale companiilor din SUA arată că multe firme au sedii în Irlanda, unde impozitul pe profit este de 12,5%, aproximativ o treime din limita superioară de 35% a ratei de impozitare din SUA.
În cele mai multe cazuri subsidiarele sunt înregistrate la birourile de avocatură din Dublin. Anul trecut, 92% din veniturile Western Union au fost realizate în afara SUA, chiar dacă o cincime din personalul său lucrează în Statele Unite.
Companiile, investitorii şi anumiţi parlamentari susţin că este de datoria firmei să plătească taxe şi impozite cât mai reduse pentru a putea investi cu scopul de a se dezvolta şi de