Fostul deputat Dan Ilie Morega îşi menţine declaraţiile lansate în urmă cu câteva luni, când anunţa că vor fi disponibilizaţi aproximativ 5000 dintre angajaţii Complexului Energetic Oltenia, până la sfârşitul anului 2013. Acesta este convins că doar înfiinţarea un mix de energie termo-verde-hidro ar mai putea salva CEO. Ba mai mult, consideră că Ion Călinoiu poate împiedica privatizarea integrală a Complexului Energetic Oltenia, date fiind relaţiile pe care preşedintele Consiliului Judeţean Gorj le are la nivel naţional. Cu toate acestea, Morega se îndoieşte de „bunele” intenţii ale şefului judeţului.
Rep.: Problemele cu care se confruntă Complexului Energetic Oltenia se accentuează din ce în ce în mai mult. Vă menţineţi previziunile de la începutul anului, când aţi anunţat că vor fi disponibilizaţi aproximativ 5000 dintre angajaţii CEO până la sfârşitul anului 2013?
D.I.M.: Îmi menţin previziunile de la începutul anului pentru că în analiza mea am luat în calcul: directivele europene privind energia solară, fotovoltaică şi nu în ultimul rând cea produsă de apă; preţul determinat de factorii subiectivi; lipsa de contracte ferme pentru anul 2013 şi numărul mare al personalului TESA şi auxiliar care nu participă la procesul de producţie.
Rep.: Ştiţi cumva din ce zone miniere vor fi disponibilizaţi cei mai mulţi angajaţi?
D.I.M.: Zonele miniere de unde se vor face disponibilizări nu vor putea fi alese după bunul plac al lui Ciurel sau al lui Răuţ. Ele vor fi dictate de productivitatea muncii pe lucrător. Vor trebui să se opereze reduceri de personal acolo unde productivitatea este mai mică, iar costurile sunt mai mari. Trebuie examinate atent zonele Motru, Jilţ şi Seciuri, pentru că aici producţia este mai mică, iar costul e mai mare.
Rep.: După părerea dumneavoastră, există vreo şansă ca situaţia Complexului Energetic Oltenia să se r