Destituit aproape cu forţa de la conducerea Transporturilor, liberalul nu se dă dus din poziţia de deputat. Nimeni din conducerea PNL nu a avansat, până în prezent, ipoteza suspendării acestuia din partid. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, Fenechiu a părăsit fotoliul de ministru, dar se agaţă de acela de deputat. Vicepreşedintele PNL nu are alte procese, de care imunitatea parlamentară să-l ferească, dar încearcă astfel săşi menţină măcar o parte din influenţa politică.
„Nu voi demisiona din Parlament”, a anunţat Fenechiu încă de vineri. Întrebat ieri de „Evenimentul zilei” de ce rămâne în Legislativ, el a răspuns: „De ce să mă retrag?” Liberalul a susţinut că, dacă ar demisiona, procesul său ar fi tergiversat, întrucât dosarul nu ar mai fi de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ar fi transmis unei instanţe inferioare, după modelul aplicat de liderul PC Dan Voiculescu.
De fapt, potrivit legii, dacă există deja o primă decizie în proces, acesta rămâne la ICCJ, chiar dacă inculpatul demisionează din Parlament.
Aleşii, sub lupă
Relu Fenechiu ignoră şi recomandările externe care sugerează parlamentarilor cu probleme penale să demisioneze. Întrebat ce ar trebui să facă România pentru a demonstra că progresează în lupta cu corupţia, fostul ambasador al Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, spunea, în martie 2013: „E greu să evidenţiem un punct anume. Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă sunt parlamentari (...) care au pe rol dosare penale”. El a precizat că este vorba despre „acei politicieni cu un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi a clarifica rapid astfel de cazuri”.
În replică, ieri, Fenechiu a spus, sec: „Părerea lui”. În ianuarie, şi raportul pe Justiţie al Comisiei Europene cerea P