Rusia se pregăteşte de o premieră în domeniul furnizării energiei. Ţara va avea până în 2016 o centrală nucleară care să funcţioneze direct pe mare şi va putea alimenta un oraş.
Centrala nucleară care să funcţioneze pe mare va fi gata în 2016 şi, după cum informează CNET, ţara condusă de Vladimir Putin vrea să-şi dezvolte o flotă de astfel de ambarcaţiuni. Fiecare navă-centrală are nevoie de 69 de oameni pentru a funcţiona la capacitate maximă, iar puterea pe care o poate produce este suficientă pentru a alimenta un oraş mediu sau o zonă industrială.
De asemenea, astfel de centrale nucleare pot fi utilizate şi pentru purificarea apei acolo unde rezervele nu sunt prea mari. Centrala plutitoare a fost denumită Akademik Lomonosov şi proiectul a început de la reactoare nucleare, iar ambacarţiunile vor fi echipate precum spărgătoarele de gheaţă din Oceanul Arctic.
Akademik Lomonosov va costa 150 de milioane de euro şi va avea o capacitate de 21.500 de tone. Un minus deocamdată este că nu va avea sistem propriu de propulsie, ci va fi dusă până la o destinaţie dorită. Dacă Rusia îşî îndeplineşte visul de a avea o astfel de flotă, fiecare centrală va fi dotată cu două reactoare nucleare având o capacitate de 35 de megawaţi. Pe lista de state doritoare s-au mai înscris China, Indonezia, Algeria, Malaezia şi Argentina alături de alte 10 ţări.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.
Află mai multe despre energia nucleară:
Ceauşescu se visa exportator de tehnologie nucleară
Cercetători NASA: energia nucleară ucide mai puţini oameni decât energia fosilă
Agenţia pentru Energie din SUA: energia verde va depăşi energia nucleară şi gazele până în 2016
Varujan Vosganian, ministrul Economiei: „Energia nucleară ne asigură independenţa energetică şi poate compensa epuizarea gazului metan“
O