La 1400 de metri altitudine, în inima Retezatului, a fost amenajatã o constructie modernã în care ciobanii pot sã-si prepare în conditii igienice produsele obtinute din laptele muls de la oi. Stâna de la Scorota Seacã este la trei kilometri de zona Câmpul Mielului de pe DN66A, între culmile Scorota si Albele.
În Masivul Retezat a fost construitã prima stânã modernã care are apã curentã si energie electricã, si chiar dacã este un exemplu, o investitie asemãnãtoare nu s-a mai fãcut în sudul Retezatului. Realizatã din lemn masiv are trei încãperi, apã curentã, energie electricã furnizatã cu ajutorul unui generator si, cel mai important, apã caldã pentru sterilizarea recipientelor în care se depoziteazã laptele. „Constructia a fost gata în primãvara lui 2008, când s-a început activitatea la stâna ecologicã. Intentia a fost pe cât posibil sã se respecte mediul înconjurãtor. Totul a fost adus de la o distantã de circa trei kilometri în spate sau cu ajutorul animalelor”, spune unul dintre angajatii stânei.
La stânã sunt câteva sute de oi detinute de locuitorii cãtunului Câmpu lui Neag din zona orasului Uricani, iar proprietarii spun cã s-au ghidat dupã normele moderne care prevãd un anumit numãr de animale. „Vechea stânã avea o singurã camerã si nu avea apã curentã. Ce sã mai vorbim de apã caldã. Acum, la noua stânã, avem chiuvete si apã rece tot timpul”, mai spun ciobanii din Scorota Seacã. În plus, stâna are si energie electricã produsã de un generator.
„Încercãm sã le folosim cât mai putin posibil pe timp de noapte când trebuie sã pregãtim vasele pentru dimineata când mulgem oile. În rest nu folosim lumina deloc. Avem un aparat de radio la stânã care merge pe baterii”, mai spun ciobanii. Faima stânei din Scorota Seacã a ajuns pânã la urechile turistilor care viziteazã în aceastã perioadã muntii Retezat.
Maximilian Gânju Share
La 14