Joi, premierul Victor Ponta a prezentat la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă, „Planul Naţional de Investiţii Strategice şi crearea de locuri de muncă“.
Conform declaraţiilor premierului, acest plan ar trebui să contabilizeze până la finalul anului investiţii de 10 miliarde de euro şi să ducă la crearea a minimum 50.000 de noi locuri de muncă.
Alături de prezentarea bugetului, care este cea mai importantă lege a unui stat într-un an şi cea care mişcă cel mai mult economia, dezvăluirea planului naţional de investiţii, care indică direcţiile strategice ale guvernului în materie de economie, ar trebui să fie cea mai aşteptată conferinţă pentru mediul de afaceri, pentru manageri, pentru analişti, pentru bancheri şi nu în ultimul rând pentru toţi angajaţii sau şomerii din economie. Poate, în timp, această conferinţă a premierului şi a guvernului, indiferent de numele lui, pentru prezentarea planului naţional de investiţii îşi va câştiga locul bine meritat.
Până atunci, nu ştiu câţi oameni de afaceri şi şefi de companii au citit şi au analizat ceea ce a anunţat joi premierul Ponta. Investiţii de 10 miliarde de euro până la finalul anului înseamnă bani mulţi şi ar trebui ca telefoanele să sune în toate birourile.
Am citit de două ori planul de 10 miliarde de euro prezentat de premier, cu toate proiectele. Nu îmi este clar dacă aceste investiţii sunt în creştere sau scădere faţă de anul anterior, şi cel mai important lucru, ce include această cifră - investiţiile statului, investiţiile sectorului privat autohton, investiţiile străine, investiţiile nete totale în economie? Multe din proiectele prezentate de către Victor Ponta sunt deja cunoscute, unele sunt în plină derulare de mai bine de un an (forajele off-shore în Marea Neagră derulate de Exxon - OMV-Petrom), la altele chiar s-a tăiat panglica - Lufkin la Ploieşti, iar altele au fos