Mai mult de un sfert dintre romani, 27%, spun ca au dat mita in sistemul sanitar, iar 65% considera ca fenomenul coruptiei in general s-a amplificat in ultimii doi ani, potrivit Raportului facut public marti de Transparency International.
In ceea ce priveste perceptia coruptiei, Romania se situeaza pe pozitia a sasea dupa Portugalia, Franta, Cipru, Spania si Marea Britanie si peste media UE, de 52%. De asemenea, procentul celor care cred ca nivelul coruptiei a ramas acelasi este de 27%, in timp ce 8% considera ca a scazut.
De asemenea, romanii se numara printre cetatenii UE care considera ca problema coruptiei in sectorul public este una foarte serioasa. In acelasi context, romanii considera, in proportie de 63%, ca relatiile personale sunt foarte importante in solutionarea unor probleme in sectorul public, Romania situandu-se totusi pe locul al 16-lea dintre cele 20 de tari UE in care s-a desfasurat sondajul pe baza caruia a fost realizat raportul Transparency International, dar foarte aproape de media UE.
Majoritatea cetatenilor UE considera ca partidele politice sunt cele mai afectate de coruptie, urmate de Parlament, oficiali, mediul de afaceri, presa, sistemul judiciar, politie, sistemul medical, culte, educatie, ONG-uri si Armata. Si in cazul Romaniei, tot partidele politice sunt indicate drept principala sursa de coruptie.
Dintre cei chestionati, 17% au recunoscut ca au dat mita in ultimele 12 luni, cand s-au aflat in contact cu entitati dintre cele incluse in topul coruptiei. Din acest punct de vedere, Romania s-a situat pe locul al saselea in UE, dupa Lituania, Grecia, Slovacia, Letonia si Cipru si peste media UE, de 11%.
Cei mai multi europeni, 12%, afirma ca au dat mita in domeniul serviciilor de sanatate. In cazul Romaniei, procentul celor care spun ca au dat mita in sistemul sanitar este de 27%, romanii situandu-se pe