Introducerea rapidă a unui salariu mimim pe economie în Germania, ar mări consumul celei mai mari economii europene, ceea ce va da un impuls suplimentar avansului Produsului Intern Brut şi va duce la creşterea importurilor, susţine opoziţia germană pentru a atrage electoratul când au mai rămas aproape două luni până la alegeri. În cazul în care calculele opoziţiei sunt corecte – ele sunt contestate de coaliţia de guvernare, România n-ar avea decât de câştigat doarece Germania este principala destinaţie a exporturilor româneşti.
Un salariu minim pe economie de 8,5 euro pe oră va fi introdus nu mai devreme de februarie dacă alegerile din septembrie aduc la guvernare coaliţia formată din social-democraţi (SPD) şi din Partidul Verde, a spus Peer Steinbruck, principalul contracandidat al cancelarului Angela Merkel, din partea SPD.
O astfel de măsură ar majora cheltuielile de consum în Germania cu peste 19 miliarde de euro datorită puterii de cumpărare suplimentare a celor cu câştiguri mici şi, pe lângă că ar pompa bani în economie, ar atenua dezechilibrele din zona euro care au contribuit la criza datoriilor suverane, a explicat Steinbruck, fost ministru de finanţe, citat de Bloomberg. Cererea nouă ar contrabalansa declinul salariilor din ţările puternic îndatorate.
„Argumentul este că Germania are un surplus record al balanţei de plăţi, ceea ce este adevărat. Surplusul Germaniei este senzaţional de ridicat“, a spus contracandidatul lui Merkel.
Una din patru persoane din Germania lucrează într-un sector cu salarii mici
Germania este una dintre cele şapte ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există un salariu minim pe economie. Stabilirea unui salariu minim pe economie este un element de bază al campaniei electorale a social-democraţilor. Merkel consideră că o astfel de limitare generală a remuneraţiilor ar pune în perico