Acest an agricol îi pune pe cei care au ales legumicultura în situaţia de a nu-şi putea plăti creditele, solicitând reeşalonări din partea băncilor.
Probleme din ce în ce mai mari pentru fermierii care au cultivat mult, dar se văd după recoltat cu bani mai puţini în buzunar decât le-ar trebui să-şi acopere cheltuielile. În zona de sud a judeţului, renumită pentru producţia de legume, se vorbeşte despre un an foarte slab. S-au cultivat multe tomate şi ardei gras, mergându-se pe preţul bun de anul trecut, dar s-a ajuns la supraproducţie şi imposibilitatea de a ieşi cu legumele pe o piaţă bună.
„Dacă nu cultivi peste 10.000 de fire, nu faci nimic. Anul ăsta a ieşit prost pentru că preţurile sunt foarte mici. La noi e prost că nu există o specializare. Cel care vrea să producă, lasă-l să producă, iar cel care comercializează, să comercializeze. Problema nu este că există comercianţi, ci că ei nu plătesc mai nimic. Mergi cu marfa în piaţă şi nu ţi-o ia nimeni cu acte”, spune viceprimarul comunei Giuvărăşti, Daniel Pană.
În localitate, cei mai mulţi dintre săteni trăiesc exclusiv din legumicultură, iar în condiţiile unui an dificil se văd nevoiţi să apeleze la îngăduinţa creditorilor.
„Norocul nostru este că am găsit înţelegere şi că se acceptă planuri de reeşalonări la credite, altfel nu ştiu ce-am face”, spune viceprimarul.
Dacă deocamdată legumicultorii îşi pun problema ratelor de bănci, la toamnă, când vor fi nevoiţi să plătească prima tranşă din impozitul pe veniturile obţinute din agricultură, va fi şi mai rău. Primele probleme le-au întâmpinat deja cu depunerea declaraţiei pe baza căreia se va face impunerea.
„La Giuvărăşti şi în alte câteva comune situaţia e mai bună, pentru că primăria se ocupă de centralizarea documentelor, cere lămuriri instituţiilor, e altceva, însă din totalul celor obligaţi să d