Odietă bogată în calciu şi vitamina D este secretul pentru a avea oase sănătoase şi puternice. Calciul fortifică oasele şi dantura, în timp ce vitamina D îmbunătăţeşte absorbţia calciului şi creşterea oaselor.
Calciul şi vitamina D sunt nutrienţi importanţi atât în copilărie, cât şi la bătrâneţe. O cantitate mare de calciu şi vitamina D în corp previne apariţia fracturilor şi a osteoporozei, o boală caracterizată prin fragilitatea oaselor. Adulţii de până la 50 de ani ar trebuie să consume zilnic o doză de 1.000 de miligrame de calciu şi 200 de unităţi de vitamina D, iar persoanele vârstnice de peste 50 de ani au nevoie de o doză mai mare de 1.200 de miligrame de calciu şi între 400 şi 600 de unităţi de vitamina D. Principalele surse alimentare de calciu şi vitamina D sunt produsele lactate: iaurt, lapte, brânză. O cană de lapte degresat conţine 30% din doza zilnică de calciu, iar dacă este îmbogăţit cu vitamina D, oferă beneficii duble pentru sănătatea oaselor. În acelaşi timp, doar 45 de grame de brânză, adică aproximativ o felie de brânză cheddar, conţine mai mult de 30% din doza zilnică de calciu, aşa că trebuie consumată cu moderaţie. Iată o listă de alte cinci alimente care conţin aceşti nutrienţi importanţi pentru organism, dar sunt mai puţin cunoscute:
Spanac
Dacă nu îţi plac produsele lactate, spanacul va deveni alimentul tău preferat din care poţi să obţii doza zilnică de calciu. O cană de spanac conţine 25% din doza de calciu necesară organismului, plus fibre, fier şi vitamina A.
Varză
Ca şi spanacul, această legumă verde este plină de calciu. O cană de varză conţine 25% din doza zilnică de calciu.
Sardine
Aceşti peşti mici conţin niveluri surprinzător de mari de calciu şi vitamina D şi au un gust delicios în combinaţie cu paste sau salate.
Ton
Tonul este, de asemenea, o sursă bună de vitamina D. O conservă