Procurorii vrânceni au solicitat şi în acest an instanţelor de judecată emiterea a zeci de mandate de interceptare, pe numele unor persoane cercetate penal. De obicei, anchetatorii solicită ajutorul tehnicii în cazul unor dosare complexe, unde implicarea în comiterea infracţiunilor este greu de dovedit.
Cu toate acestea, interceptările nu sunt considerate „reginele” probelor, căci de multe ori sunt contestate şi chiar se solicită expertizarea acestora. „Până la data de 5.07.2013 au fost înaintate Tribunalului Vrancea 49 de cereri de autorizare a interceptării şi înregistrării audio-video (inclusiv prelungiri ale autorizaţiilor emise), din care au fost admise 41. În anul 2012 au fost înaintate Tribunalului Vrancea 79 de cereri de autorizare a interceptării şi înregistrării audio-video (inclusiv prelungiri ale autorizaţiilor emise) şi au fost emise 78 de astfel de autorizaţii (inclusiv prelungiri ale autorizaţiilor emise)”, a transmis judecătorul Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea.
La Judecătoria Focşani au fost autorizate anul trecut 35 de interceptări, iar de la începutul acestui an şi până în prezent alte 32. La Judecătoria Panciu, după cum ne-au transmis reprezentanţii instanţei, atât în 2012 cât şi de la începutul anului 2013 şi până în prezent au fost solicitate câte patru autorizări de interceptare, toate fiind admise. Dacă în cursul anului trecut la Judecătoria Adjud au fost admise 11 cereri de interceptare, de la începutul anului 2013 şi până în prezent a fost autorizată o singură solicitare.
Din moment ce lumea a fost invadată de tehnologie este normal ca şi anchetatorii să ţină pasul cu aceasta şi să propună mijloace noi de probă cum ar fi astfel de înregistrări audio sau video. În ultima perioadă şi numărul autorizaţiilor date de instanţe a crescut. Procurorul care instrumentează un anumit caz trebuie să facă dovadă ju