Şcoala Sanitară Postliceală de Stat pune pentru anul viitor la bătaie cinci clase la buget şi alte patru cu taxă, însă anunţă că examenele nu mai sunt o formalitate şi că nefrecventarea cursurilor este motiv de exmatriculare.
Povestea că trec trei ani şi devii asistent medical, fie că frecventezi cursurile, fie că nu, fie că înveţi, fie că simulezi, este exact asta, poveste, asigură directorul Şcolii Sanitare Postliceale de Stat, Niculina Dobrică. Şcoala pune la bătaie, pentru anul şcolar care începe în toamnă, 150 de locuri fără taxă, iar surpriza şi mai mare este că una dintre clase o reprezintă specializarea „asistent medical generalist”, de departe cea mai solicitată, indiferent că vorbim de şcolile de stat sau cele particulare.
Promovabilitate 100%, dar nu toţi elevii au intrat în examen
Săptămâna trecută, elevii şcolii care au finalizat anul III, două clase, au susţinut examenul de competenţe profesionale - nivel III avansat. La prima vedere, istoria din anii trecuţi s-ar repeta, adică promovabilitatea este de 100%. Lucrurile nu stau chiar aşa, explică prof. Dobrică. La clasa de balneo-fizio-kinetoterapie s-au înscris în examen 25 din cei 30 de elevi înmatriculaţi la începutul anului, trei fiind exmatriculaţi pentru absenţe, iar alţi doi rămânând cu situaţia neîncheiată. Şi la specializarea asistent de farmacie s-a mai pierdut un elev, cei rămaşi susţinând, în cursul anului, două simulări ale acestui examen şi având, în plus, posibilitatea să se pregătească pe baza subiectelor croite exact pe tiparul examenului şi puse la dispoziţie prin intermediul culegerilor care au îmbunătăţit oferta bibliotecii şcolii.
„Acest examen certifică ce competenţe profesionale au dobândit în cei trei ani de şcoală şi pentru el s-au pregătit, pentru că şcoala le-a pus la dispoziţie diverse pârghii. În plus, rezultatele dovedesc, până la urmă