Ce mai vaiet, ce mai zbucium cu Bacul acesta! Am mai spus-o. În perioada interbelică, mai ales după unificarea din 1925, cei care luau Bacul erau publicaţi în ziare, erau mici vedete locale. Chiar şi Mircea Eliade a trebuit, în 1925, ca fiind prima serie, să dea examenul în toamnă, nu în vară! Periodic, marele savant şi-a adus aminte de grijile pe care le-a avut şi modul în care a învăţat pentru Bac.
Acum, nişte mici infractori - sau mari dacă ne referim la părinţi – urlă de mama focului. E drept că procurorul a făcut un exces de zel, dar au apărut unii care strigă, se tânguie că SRI-ul intră în şcoli, SRI-ul ancheta elevi, SRI-ul monitoriza elevi. Răspunsul directorului George Cristian Maior a fost tranşant şi foarte corect, de bun simţ: „Cum să nu caute SRI-ul când e vorba de o problemă vitală de securitate naţională? Doi, noi am acţionat în baza unei decizii luate de mine, ca să nu fie nicio problemă, din acest punct de vedere, deci asumată... Voi face şi anul viitor la fel, aşa ca să înţeleagă foarte bine cei care dezbat în acest mod toată această chestiune, pentru că era vorba de un eveniment naţional, Bacalaureatul.
...Nu am făcut noi anchete, monitorizări de elevi etc. Că şi acest lucru s-a folosit în retorica publică, tocmai ca să pună un soi de presiune, poate din alte raţiuni, pe Serviciu”. Da, să nu mai intre SRI-ul în şcoli, ca să fie pline de droguri şi de terorişti precum diliul de la Iaşi care urma să spulbere o facultate întreagă. Învăţământul este şi va fi o problemă de securitate naţională. Să nu ne păcălim singuri viitorul!”
***
Am fost prezent la o dezbatere extrem de interesantă, organizată de SNSPA, privind regionalizarea României moderată de prof. Iordan Gh. Bărbulescu. Acesta a spulberat din prima mitul lansat de politicienii noştri conform căruia Bruxelles-ul ne obligă la aşa ceva. Fost diplomat, prof. Bărbulescu a citat d