Aproximativ 82% dintre români consideră că ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat să fie promovat de mai puţini elevi, dar mai bine pregătiţi, decât mai mulţi şi mai slab pregătiţi, în timp ce 14% ar prefera ca promovabilitatea să fie mai mare, chiar dacă e în detrimentul calităţii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi dat publicităţii sâmbătă.
Potrivit studiului – “Percepţii privind examenul de Bacalaureat 2013” – , marea majoritate a românilor – 92% – spun că, în calitate de părinţi, n-ar plăti o sumă de bani pentru a se asigura că examenul este promovat de copii, în timp ce 8% sunt dispuşi să dea mită.
Întrebaţi ce părere au despre faptul că subiectele au fost diferenţiate anul acesta la proba de limba română la Bacalaureat în funcţie de profilul liceelor şi de orele alocate disciplinei, 48% dintre respondenţi au spus că au o părere bună, 17% – foarte bună, în timp ce 20% au o părere proastă şi 11% – foarte proastă, transmite Agerpres.
Un sfert dintre români – 25% – consideră că profesorii sunt vinovaţi că în fiecare an se discută despre fraude la examenul de Bacalaureat, în timp ce 13% cred că vina aparţine părinţilor, 10% acuză sistemul educaţional, 10% – elevii, 8% – Ministerul Învăţământului, 6% – Guvernul şi 6% – jurnaliştii.
Un sfert dintre participanţii la studiu cred că nici părinţii care au dat mită pentru promovarea examenului de către copiii lor, dar nici elevii în cauză nu ar trebui pedepsiţi pentru aceste fapte, însă 86% dintre respondenţi cred că profesorii care au luat mită ar trebui pedepsiţi.
Aproape un sfert dintre cei chestionaţi – 24% – sunt de părere că elevii care au promovat examenul în schimbul unor sume de bani vor reuşi în viaţă.
În opinia a peste jumătate dintre respondenţi – 56% -, subiectele din 2013 de la Bacalaureat au fost mai uşoare decât în u