Rutierul de la Sky continuă dominaţia britanică în Marea Buclă, după succesul de anul trecut al lui Bradley Wiggins.
Francezii nu şi-au petrecut Ziua Naţională la grătar. Nu le place obiceiul ăsta “nobil”. Nu s-a împărţit mâncare, n-a fost îmbulzeală. Nu e deloc ca în România, nu se flutură steaguri peste steaguri şi nu se petrece la iarbă verde, “unde distracţia este pe cinste”. Locuitorii din Hexagon au stat în faţa televizorului şi au urmărit impresionanta paradă militară de la Paris, precum şi etapa a 15-a din Marea Buclă. De 14 iulie, rutierii care participă la ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei au avut parte de cea mai lungă etapă. De la Givors până pe Mont Ventoux – 1.912 metri altitudine – traseul s-a întins pe o distanţă de 242,5 kilometri. O dublă sărbătoare, organizată în cel mai pur stil franţuzesc.
Startul s-a dat din Givors, un orăşel cu 20.000 de locuitori, aflat la jumătatea distanţei dintre Lyon şi Saint-Etienne. Localitatea beneficiază de o poziţie geografică privilegiată, reprezentând un nod rutier şi feroviar extrem de important pentru Franţa. Poziţia strategică a făcut din Givors o miză pentru romani, care au transformat zona într-o adevărată fortăreaţă. Cele mai importante nume din lumea sportului care s-au născut acolo sunt Djamel Bouras, campion olimpic de judo la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, şi rugby-stul Sylvain Marconnet.
Traseul de ieri al Marii Bucle a cuprins cinci căţărări şi un sprint. Rutierii s-au încălzit pe Cote d’Eyzin-Pinet, Cote de Primarette şi Cote de Lens-Lestang căţărări uşoare – după care au coborât spre sud, trecând peste Cote de Bordeaux, o căţărare de categoria a treia. Sprintul intermediar de la Malaucine a trecut neobservat înaintea celui mai aşteptat moment al zilei, căţărarea de categorie specială de pe Mont Ventoux, ultimul munte înainte de a trece spre Câmpia de