Mohamad Morsi a fost demis printr-o lovitură militară, dar din ce în ce mai mult se confirmă supoziţia că regimul lui, a fost sabotat din punct de vedere economic, în primul rând prin crearea marilor lipsuri de combustibil şi prin desele întreruperi ale curentului electric.
Nu este o teorie conspiraţionistă inventată , ideea este dovedită de fapte, relatează cotidianul american “The New York Times”. Lurcurile s-au schimbat atât de mult de la răsturnarea de la putere a preşedintelui, încât ele nu pot fi întâmplătoare, consideră publicaţia.. Lipsa combustibilului, a energiei electrice, a altor bunuri, înmulţirea criminalităţii din cauza absenţei poliţiştilor de pe străzi au fost motive puternice folosite de demonstranţi împotriva regimului .
Şi ca prin minune, după dispariţia preţedintelui, a doua zi furnizarea energiei electrice a revenit la normal, staţiile de vânzare a petrolului au fost aprovizionate iar poliţiştii au reapărut pe străzi.
Susţinătorii lui Morsi, nu cred că este o coincidenţă. “Au pregătit şi în acest fel lovitura, a declarat Naser el Farash, fost purtător de cuvânt la Ministerului pentru Aprovizionare şi Comerţ Interior .Diferite cercuri din cadrul statului, de la cei care s-au ocupat cu depozitarea până la camioanele care transportau produse de petrol la pompe au participat la crearea crizei”, a spus el.
Se crede că deşi Hosni Mubarak a fost răsturnat de la putere cu doi ani în urmă şi guvernul său înlocuit prin alegeri democratice, multe oficialităţi menţinute din vechiul regim, i-au rămas loiali, sau s-au opus partidelor islamice care au preluat controlul asupra ţării, de aceea au ridicat obstacole unde au putut.
Potrivit “The New York Times”, în acţiunea de sabotaj ar fi fost implicaţi birocraţi la nivel inferior, oameni de afaceri bogaţi, judecători şi generali. Aceştia din urmă au fost