Aproximativ 82% dintre romani considera ca ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat sa fie promovat de mai putini elevi, dar mai bine pregatiti, decat mai multi si mai slab pregatiti, in timp ce 14% ar prefera ca promovabilitatea sa fie mai mare, chiar daca e in detrimentul calitatii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) citat de Agerpres.
Potrivit studiului "Perceptii privind examenul de Bacalaureat 2013", dat publicitatii sambata, marea majoritate a romanilor - 92% - spun ca, in calitate de parinti, n-ar plati o suma de bani pentru a se asigura ca examenul este promovat de copii, in timp ce 8% sunt dispusi sa dea mita.
Intrebati ce parere au despre faptul ca subiectele au fost diferentiate anul acesta la proba de limba romana la Bacalaureat in functie de profilul liceelor si de orele alocate disciplinei, 48% dintre respondenti au spus ca au o parere buna, 17% - foarte buna, in timp ce 20% au o parere proasta si 11% - foarte proasta.
Un sfert dintre romani - 25% - considera ca profesorii sunt vinovati ca in fiecare an se discuta despre fraude la examenul de Bacalaureat, in timp ce 13% cred ca vina apartine parintilor, 10% acuza sistemul educational, 10% - elevii, 8% - Ministerul Invatamantului, 6% - Guvernul si 6% - jurnalistii.
Un sfert dintre participantii la studiu cred ca nici parintii care au dat mita pentru promovarea examenului de catre copiii lor, dar nici elevii in cauza nu ar trebui pedepsiti pentru aceste fapte, insa 86% dintre respondenti cred ca profesorii care au luat mita ar trebui pedepsiti.
Aproape un sfert dintre cei chestionati - 24% - sunt de parere ca elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reusi in viata.
In opinia a peste jumatate dintre respondenti - 56% -, subiectele din 2