“EXPLOATAREA Aurului, de la metoda lânii de oaie la tehnologiile moderne” (publicat de „Capital”, în ediţia online de sâmbătă, 13 iulie 2013) nu e nici primul, nici ultimul articol publicitar (în favoarea proiectului minier de la Roşia Montană) din mass-media autohtone prezentat ca „producţie proprie”. Se califică însă în topul celor mai greţoase, atât prin conţinut cât şi prin modul în care e vândut.
Într-un articol sub semnătură (Cătălina Constantin), la categoria „eveniment”, sunt prezentate o lungă serie de mizerii şi minciuni publicitare ale propagandei RMGC, ca şi cum ar fi vorba de un reportaj jurnalistic.
Mai întâi conţinutul (selectiv): 1. „de peste o sută de ani cianura se foloseşte în exploatările de aur din întreaga lume”; o afirmaţie, din păcate, adevărată, dar asta nu înseamnă că nu există efecte devastatoare uriaşe: oamenii au fumat sute de ani fără a cunoaşte efectele nocive, dar asta nu înseamnă că fumatul a cauzat cancer sau impotenţă doar după ce acest lucru a fost demonstrat ştiinţific; efectele distructive ale utilizării cianurii în minerit (dezastre, îmbolnăviri, distrugeri ale mediului, intoxicaţii etc.) au fost semnalate în zeci de cazuri din întreaga lume; povestea cu „tehnologia e sigură cu condiţia respectării tuturor normelor şi standardelor din industrie” indică, de fapt, două lucruri: a) că tehnologia nu e deloc sigură (altfel nu ar fi necesare „norme” şi „standarde”) b) un simplu artificiu de PR şi avocăţesc pentru a de-responsabiliza atât companiile pentru toate efectele care se produc, cât şi autorităţile care avizează asemenea proiecte. 2. „România nu dispune de fondurile necesare pentru astfel de investiţii, astfel e necesară soluţia unor parteneriate public-privat”; de aproape 18 ani de când a demarat afacerea Roşia Montană, „investitorul” nu a putut face dovada că deţine banii necesari investiţiei (aproximativ 1,5 m