Anomalii cromozomiale ar putea explica riscul crescut de cancer la bolnavii de diabet de tip 2 (cel mai des întâlnit), arată un studiu franco-britanic publicat în revista Nature Genetics şi preluat de AFP.
Diabetul de tip 2 este o boală care accelerează îmbătrânirea şi despre care se ştie că se asociază cu un risc crescut de cancere hematologice - leucemie sau limfoame. Până acum nu se cunoşteau exact motivele acestei asocieri.
Studiind ADN-ul sanguin de la 7.437 persoane de peste 50 de ani, dintre care 2.208 bolnavi de diabet de tip 2, o echipă de cercetători franco-britanico-qatareză a arătat că una din explicaţii ar putea consta în anumite anomalii cromozomiale - numite anomalii clonale în mozaic (ACM). Ele afectează porţiuni mari de cromozomi (uneori în întregime) şi apar în ADN-ul celulelor sanguine sau salivare a persoanelor care îmbătrânesc. Sunt foarte rare la persoanele tinere şi afectează 2% dintre cei de peste 70 de ani, la care declanşează riscul de cancere, îndeosebi hematologice.
Cercetătorii au arătat în studiu că ACM sunt de patru ori mai multe la pacienţii cu diabet de tip 2 decât la cei din grupul martor. Diabeticii cu aceste anomalii prezintă, în plus, mai multe complicaţii vasculare (la ochi, rinichi şi inimă) decât diabeticii care nu au ACM.
'Ne-am întrebat dacă, la fel ca bătrâneţea, diabetul de tip 2 determină apariţia unor anomalii cromozomiale de tip ACM în celulele sanguine', spune profesorul Philippe Friguel, coordonator al studiului. El consideră că cercetările ar putea 'avea importante implicaţii clinice, îndeosebi în depistarea stărilor precanceroase la unii diabetici'. 'Aceştia ar putea fi trataţi de la primele semne de leucemie prin tehnici blânde de chimioterapie', adaugă el.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 347 milioane de persoane sunt bolnave de diabet în lume. Boala metabolică s