Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în România, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice făcute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Preşedintele CEDCD, Mădălina Turza, a arătat că în Bucureşti sunt înregistraţi peste 6.000 de copii cu dizabilităţi şi cifra reală ar fi mai mare decât statistica oficială, deoarece ea reflectă numai copiii înregistraţi.
“Pentru noi, data de 15 iulie este un moment simbolic, unul de suflet. În urmă cu doi ani am primit sentinţa de înfiinţare a centrului nostru şi acum putem spune că am evoluat şi am învăţat foarte multe. Am reuşit să facem vocea copiilor auzită”, a declarat Turza, în cadrul unei conferinţe aniversare.
Prezentă la eveniment, deputatul PSD Gabriela Podaşcă a transmis mesajul preşedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, subliniind că toate sugestiile CEDCD au fost luate în serios de către autorităţile statului. Ea a menţionat în acest sens modificarea art. 50 din Constituţie care prevede includerea termenului de persoană cu dizabilităţi în loc de persoană cu handicap, dar şi modificările legislative în beneficiul copiilor cu autism.
CEDCD a arătat că în România într-o familie din 45 există un copil cu dizabilităţi, iar şansele lor de normalitate în actualul context social şi legal sunt “aproape nule”.
Centrul a oferit în 2012 servicii pentru protecţia drepturilor copiilor cu dizabilităţi printr-o serie de activităţi de consiliere juridică.
“În 2012 au fost primite 437 de cereri de consiliere şi asistenţă juridică, asigurând consiliere online la 293 de cazuri, consiliere telefonică la 87 cazuri şi asistenţă directă faţă în faţă la 47 de cazuri. Până în decembrie 2012, CEDCD a obţinut două hotărâri definitive şi irevocabile în instanţă cu decizii favorabile pe linia dizabilităţilor intelectuale”, a afirmat Turz