Examenul naţional de definitivat este programat pe 18 iulie. Candidaţii au trecut cu bine de două inspecţii la clasă.
După evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat, este rândul dascălilor să intre în febra examenelor. Proba scrisă la examenul naţional de definitivat va avea loc pe 18 iulie. Pentru a se prezenta la proba scrisă, candidaţii au avut de susţinut două inspecţii la clasă, pentru care au trebuit să obţină, conform metodologiei de organizare a examenului, cel puţin nota 8. Candidaţii nu se pot prezenta la examen fără un stagiu de predare de cel puţin doi ani la catedră. Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Rezultatele examenului vor fi afişate pe 23 iulie, iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare vor avea loc în perioada 23-24 iulie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să fie făcută pe 27 iulie.
Pe site-ul Ministerului Educaţiei, candidaţii pot consulta modelele de subiecte pe discipline, precum şi baremele de evaluare şi notare pentru acestea.
La începutul lunii februarie, Ministerrul Educaţiei a anunţat că pentru examenul de definitivare în învăţământ s-au înscris, în acest an, 8.537 de candidaţi, dintre care au fost validaţi 8.335.
În judeţul Neamţ s-au înscris 181 de candidaţi, cu 29 mai puţini decât anul trecut. Procentul de promovabilitate a examenului de definitivat a fost, anul trecut, de 56,2%. Anul trecut, s-au înscris la definitivat 39 de dascăli din Roman şi din zona limitrofă. Doar 20 dascăli romaşcani au urcat prima treaptă în formarea continuă din învăţământ. Scăderea procentului de promovabilitate s-a datorat faptului că examenul de definitivat nu s-a mai organizat, începând din 2012, de către universităţi. Conform noii legi a învăţământului, definitivatul a devenit examen naţional, iar lucrările sunt