Oricine intră în Marea Britanie, că e turist sau terorist, este obligat să se supună unei legi care permite poliţiei britanice să transfere şi să stocheze din telefonul călătorului datele personale. Şi îl poate reţine până la nouă ore, fără să aibă nevoie de autorizaţie.
Această normă a fost impusă de lupta contraterorismului, susţin autorităţile din Marea Britanie, dar abordarea a atras atenţia celor care luptă pentru protecţia datelor, notează The Verge, citând „The Telegraph“. Publicaţia britanică dezvăluie în premieră abordarea autorităţile şi modul în care cei care intră în Marea Britanie nu mai au drept deplin asupra datelor lor.
Oficialii britanici pot să stocheze orice are un călător în telefon sau laptop, de la fotografii şi listele de contacte la registrul apelurilor. Mai mult, pot reţine toate aceste date atât timp cât consideră că e necesar şi mai pot reţine informaţii despre persoanele cu care un călător schimbă SMS-uri sau emailuri. Nu stochează însă conţinutul acestor mesaje, ci doar metadatele.
Controlul pe care îl fac autorităţile britanice cuprind aproximativ 60.000 de oameni anual, opriţi şi examinaţi sub legea Terrorism Act 2000, dar nu există un număr al dispozitivelor mobile reţinute. Marea Britanie este un teritoriu destul de vizitat, doar în 2012, circa 70 de milioane de oameni au trecut prin aeroportul Heathrow din Londra.
Tot sub directiva Terrorism Act 2000, poliţia poate reţine şi interoga un pasager până la nouă ore pentru a determina dacă prezintă vreun risc. Partea mai interesantă este că pot face toate acestea fără vreo autorizaţie şi fără vreo dovadă că îl bănuiesc pe respectivul reţinut de ceva anume.
Datele păstrate sunt esenţiale
„Informatiile descărcate din telefoanele mobile au fost utile în deconspirarea unor terorişti şi în reţinerea acestora. Dar călătorii obişnuiţi trebuie să ştie că inform