Un nou-născut a fost operat de urgenţă la Spitalul de copii Sf. Maria din Iaşi, pentru înlăturarea unei formaţiuni ciudate pe care o avea la coloana lombară.
Pentru intervenţia chirurgicală a fost nevoie de o întreagă echipă medicală pentru a monitoriza sarcina tinerei mame, care purta în pântece un făt cu o ciudăţenie lipită de coloană, scrie bzi.ro.
Medicii de specialitate au spus că micuţa avea un teratom, o tumoră care apare în viaţa intrauterină. Una dintre ipotezele susţinute de medici este aceea de fetus în fetu, un fenomen neobişnuit, întâlnit foarte rar.
Pentru ca tânăra de 25 de ani să poată duce la bun sfârşit sarcina, a fost nevoie de o întreagă echipă de medici, formată din obstetrician, ecografist morfologie fetală, neonatolog, genetician şi chirurg pediatru. Fiind o sarcină cu risc, doctorii au decis ca femeia să nu plătească testele genetice, care sunt foarte scumpe.
"Pacienta a fost diagnosticata cu teratom in al doilea trimestru de sarcina. Colectivul de medici a ajutat-o sa nu plateasca testele genetice si a hotarat sa urmareasca evolutia sarcinii pentru ca aceasta sa ajunga la termen. Sub supravegherea medicilor, sarcina a fost dusa pana la termen si nasterea a avut loc prin cezariana. Fetita cu greutatea de 3.850 grame a fost transferata imediat la Spitalul de copii pentru interventie chirurgicala. Teratomul cantarea peste un kilogram si avea dimensiunile de 16/10 centimetri. Tumora era localizata in zona sacro-coccigiana si fatul nu avea alte malformatii. Una dintre ipotezele care determina aparitia teratomului se refera la un geaman intrauterin parazit sau fetus in fetu. Astfel de cazuri sunt rare, pentru ca de multe ori sunt asociate cu alte malformatii", a declarat dr. Madalina Nour, medicul obstetrician care a urmarit sarcina gravidei.
Dupa cinci zile de la operaţie, starea de sănătate a micuţei este stabilă.