Directoarea medicală de la Parhon are şi contract cu firma Fresenius, partener al spitalului. Cum îşi împarte săptămâna de lucru acest medic, reuşind să fie în cinci locuri deodată? Cazul soţilor Volovăţ este emblematic: el este doctor oncolog la “Sf. Spiridon” şi are clinică proprie de oncologie. Ea este director medical la Parhon şi are contract cu Fresenius, furnizorul de materiale şi echipamente pentru acelaşi spital.
În condiţiile în care corpul medical ameninţă cu ieşirea în stradă din cauza salariilor mici, câteva zeci de privilegiaţi câştigă mii sau chiar zeci de mii de euro lunar. Toţi sunt medici foarte bine cotaţi, care reuşesc să lucreze atât la stat, cât şi în două-trei sau chiar mai multe cabinete particulare. Lefurile cumulate rivalizează sau sunt chiar mai mari decât cele pe care le-ar putea primi în UE.
Pentru unii ziua e mai lungă
Documentele oficiale atestă faptul că aproape că nu există medic ieşean cu funcţie de conducere care să nu aibă măcar două locuri de muncă. Cadrele universitare sunt obligate ca, pe lângă norma didactică, să activeze şi într-un spital. În acest mod, lefurile lor cumulate ajung la 1.500-2.000 de euro lunar. În paralel, un medic rezident primeşte undeva la 1.000 de lei lunar. Mulţi dintre şefi nu se mulţumesc însă cu aceşti bani şi, dacă iei în calcul veniturile şi locurile de muncă declarate, ai crede că ziua are cu mult peste 24 de ore.
Codrina Ancuţa, spre exemplu, este şef de secţie la Spitalul de Recuperare. Anul trecut a câştigat de la spital 21.000 de lei şi o sumă aproape dublă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Medicul în cauză are şi un cabinet individual, de la care a câştigat peste 71.000 de lei, adică o sumă mai mare decât cea obţinută din cele două slujbe de la stat.
Doctoriţa Arhire este radiolog la Spitalul de Recuperare, la Parhon